top of page

A belső önkép

A belső önképet nehéz meghatározni, de legegyszerűbben talán úgy lehetne, hogy mit hiszel magadról, mire vagy képes.

Régóta az egyik kedvenc idézetem :


"Az egészség a gazdagság a szépség és a zsenialitás nem adottságot, hanem az elméd beállítódásából megteremtett dolgok - vagyis az önmagadról alkotott elképzelésed függvényei. Az önmagadról alkotott elképzelés pedig nem más, mint amit igaznak hiszel és tartasz."

Neville


Sokáig azt hittem tényleg értem ezt és tudok azonosulni vele, de mostanában rájöttem, hogy csak szerettem volna őszintén hinni ebbe mert olyan jónak tűnik. Onnan jöttem rá, hogy most már valóban eszerint élek és valóban azonosulok ezzel a gondolattal.


Hisszük, hogy vagyunk valamilyenek aztán mindig csalódunk, de nem értjük mért.

Kezembe került egy Brian Tracy könyv, amiben azt írja, személyiségünk 3 részből áll.

Az első rész az énideál. Ha tökéletesek lehetnénk ezekből a kiváló tulajdonságokból, adottságokból válogatnánk össze magunkat. Ez egy olyan ideál ami felé törekszünk, ami szimpatikus másokban és magunkban is.

A második összetevő az énkép. Itt arról van szó, hogyan látod magad. Hogyan kellene viselkedned bizonyos helyzetekben. Ha az életmódodat szeretnéd javítani elengedhetetlen része a pozitív énkép fejlesztése.

A harmadik összetevő az önbecsülés. Ez valahol arról szól, hogy mennyire szeretjük magunkat, hogy érzünk magunkkal kapcsolatban. Nagyon fontos szerepe van abban, hogy életünk során mi történik velünk. Minél jobban szereted magad annál jobban teljesítesz, és minél jobban teljesítesz annál jobban szereted magad. Ha sikerül bekerülnöd ebbe körforgásba, teljesen megváltozik az életed.

Az önbecsülésed meghatározója az, hogy az énképed mennyire van összhangban az énidáloddal.

Az énideálodban egy adott szituációban a csúcson teljesítesz, de az énképed szerint te erre nem vagy képes ( régi beidegződés és tapasztalatok miatt) vagyis a valóságban sem leszel képes arra amire valójában vágysz. Ez állandóan csalódást okoz magadban. Ha nem éred el a célod, vagy nem teljesítesz egy helyzetben a szerinted helyesnek vélt módon, akkor az önbecsülésed is csak egyre csökken. Ha ebbe a negatív körforgásba belekerülsz, ami persze sokkal sokkal könnyebb mint az önbecsülést növelő korforgásba, onnan nehéz kimászni. De nem lehetetlen.

Ha tisztába kerülsz azzal hogy nincs összhang az énideálod és az énképed között máris elindulsz az úton.


Időnként állj meg és tarts önvizsgálatot. Nagyon nehéz és kellemetlen szembesülni, hogy te vagy a hibás és egyedül te változtathatsz az életeden. Az első lépés, hogy időt szánsz magadra. Olyan formában amikor elcsendesedhetsz, befelé figyelhetsz. Megismerheted önmagad. Ha úgy véled nincs erre időd még nem jött el igazán az a pont amiért változást szeretnél az életedben.


A jóga számomra ebben a legtökéletesebb tanító és segítő is egyben. Megtanít, hogy ne kívül keressem a megoldásokat, hanem befelé induljak.... :)




48 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page